Úvod » Turbo kvasnice a kvasnice » T48 Turbo kvasnice 48 hodin 14-20% (pro cukerný kvas)
T48 Turbo kvasnice 48 hodin 14-20% pro cukerný kvas
T48 Turbo kvasnice jsou teplotně tolerantní kvasnice, vhodné pro kvas na cukrové bázi, ale nevhodné pro ovocné kvasy. Maximální dávkování je 5,4 gramů kvasnic na 1 litr kvasu. Fermentace je velmi čistá, ale při vyšších teplotách produkuje hodně přiboudlin. T48 snadno vyprodukují až 18% obj. alkoholu a pokud se udržuje teplota kvasu na 20-25°C, jsou schopny vyprodukovat až 20% obj. alkoholu.
Pokyny pro založení 25 litrů cukrového kvasu (18%-20% obj. alkoholu):
6-8 kg cukru rozpusťte v 8 litrech teplé vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté doplňte objem roztoku studenou vodou do objemu 25 litrů studenou a míchejte alespoň 1 minutu. Teplota cukerného roztoku musí být pod 40°C. Přidejte balíček T48 a míchejte, dokud se kvasnice zcela nerozpustí.
Přibližná délka kvasného procesu:
Použití do ovocného kvasu: posypte povrch kvasu a řádně promíchejte.
Tip pro maximální obsah alkoholu a nejvyšší kvalitu kvasu:
Nádobu uzavřete, opatřete kvasnou zátkou (bublátorem) a nechejte kvasit při 19-23°C okolní teploty po dobu 10-14 dnů.
Tip pro nejrychlejší výsledky:
Nádobu uzavřete, opatřete kvasnou zátkou (bublátorem) a nechejte kvasit při 20-30°C okolní teploty po dobu 2-7 dní. Ukončení kvašení nastává když kvas přestane pracovat (bublat).
UPOZORNĚNÍ:Pokud kvasnou nádobu neprodyšně uzavřete a neopatříte kvasnou zátkou, nádoba se může roztrhnout tlakem!
Dodržujte vždy 1/5 volného prostoru v kvasné nádobě! Pokud bude v nádobě více volného prostoru kvasnice, nebude kvas kvasit. Při menším volném prostoru se může naopak kvasná nádoba roztrhnout nebo kvas při bouřlivém kvašení vyteče z nádoby. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: sušené droždí, potravinářské kvasnice, vitamíny a stopové prvky
Váha balení: 140 gramů
Země původu: Švédsko
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT!
Více informací o turbo kvasnicích naleznete zde.
Podívejte se na tabulku cukernatosti ovoce a přípravu ovocných kvasů za pomocí enzymů a turbo kvasnic.