Úvod » Turbo kvasnice a kvasnice » Turbo Extreme kvasnice 23% (pro cukerný kvas)
Turbo Extreme kvasnice 23% pro cukerný kvas
Kvasnice Turbo Extreme 23% jsou teplotně tolerantní kvasnice, určené pro kvasy na cukrové bázi. Dosahují až 23% obj. alkoholu a výsledný produkt má specificky neutrální. Tyto kvasnice nejsou určené pro ovocné kvasy!
Fermentace s kvasnicemi Turbo Extreme 23% je velmi čistá, ale při vysokých teplotách můžou vykvasit i nežádoucí vedlejší produkty (přiboudliny).
Každé balení je dostatečné pro fermentaci 25 litrů čistého cukrového rmutu s maximálním množstvím přidaného cukru 360 g/416 g glukózy na litr kvasu. Kvašení se stolním cukrem dosahuje maximálně 21,5% obj. alkoholu. S glukózou potom dosahuje až 23% obj. alkoholu při době fermentace 7-9 dní.
Pokyny pro založení 25 litrů cukerného:
Rozpuste 9 kg cukru v 18 litrech teplé vody a míchejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Směs nalijte do kvasné nádoby a doplňte objem do 25 litrů studenou vodou.
Ujistěte se, že nemá cukerná směs více jak 30°C a přidejte balení kvasnic. Vše řádně míchejte, dokud se kvasnice kompletně nerozpustí. Po třech hodinách směs ještě jednou promíchejte a odstraňte vzniklou pěnu.
Tip pro získání maximálního obsahu alkoholu a nejvyšší kvality:
Nádobu uzavřete víkem a opatřete kvasnou zátkou (bublátorem). Směs nechejte kvasit při okolní teplotě 18-24°C po dobu 8-9 dnů. Vyhněte se teplotám pod 18°C a nad 24°C, při kterých můžou kvasnice uhynout.Ukončení kvašení nastává, když kvas přestane pracovat (bublat).
UPOZORNĚNÍ: Pokud kvasnou nádobu neprodyšně uzavřete a neopatříte kvasnou zátkou, nádoba se může roztrhnout tlakem!
Dodržujte vždy 1/5 volného prostoru v kvasné nádobě! Pokud bude v nádobě více volného prostoru kvasnice, nebude kvas kvasit. Při menším volném prostoru se může naopak kvasná nádoba roztrhnout nebo kvas při bouřlivém kvašení vyteče z nádoby. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Likéry bez destilace:
V případě, že chcete vyrobit kvalitní líh bez destilace, přidejte do cukrové směsi zároveň s kvasnicemi i tekuté aktivní uhlí, které při kvasném procesu absorbuje nečistoty.
Po dokvašení je potřeba kvas kvalitně vyčířit, aby veškeré nečistoty, mrtvé kvasnice a aktivní uhlí klesly na dno. Kvas můžete vyčířit pomoci čířícího prostředku, nebo můžete zvolit delší proces kvašení, kdy kvas uložíte do chladného prostředí. Jakmile je kvas křišťálově čistý, můžete jej opatrně stočit do nachystaných nádob.
Takto vykvašená lihovina je připravena k míchání likérů. Pokud se vám však chuť lihu nezdá, je možné lihovinu dočistit pomoci filtračních jednotek nebo jinými přípravky.
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: sušené kvasnice nejnovější generace, potravinářské kvasnice, vitamíny a minerály
Váha balení: 260 g
Země původu: Švédsko
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT!
Více informací o turbo kvasnicích naleznete zde.