Úvod » Turbo kvasnice a kvasnice » Pot Distillers kvasnice 18% (pro ovocný kvas)
Pot Distillers kvasnice 18% (na 100 litrů ovocného kvasu)
Pot Distillers kvasnice 18% jsou určeny pro ovocné kvasy, a to na založení až 100 litrů! Kvasnice výrazně zlepšují chuť po destilaci a zvyšují výnosnost alkoholu až na 18% při použití cukru v 25-30 litrech ovocného kvasu.
Pokyny pro založení 100 litrů ovocného kvasu bez přidáni cukru:
V litru vody rozmíchejte enzymy při teplotě mezi 15-50°C, nalijte směs ke kvasu do kvasné nádoby a dobře promíchejte. Počkejte nejméně 24 hodin, aby se enzymy uchytily.
Po odležení zjistěte, jestli je teplota kvasu nižší než 25°C. Následně kvasinky Pot Distillers rozsypejte po povrchu kvasu a pořádně promíchejte. Uzavřete kvasnou nádobu víkem s kvasnou zátkou a nechejte kvasit.
Pokyny pro založení 100 litrů ovocného kvasu s přidáním cukru (pro vyšší procento alkoholu):
Postupujte stejně jak u pokynů pro přípravu ovocného kvasu bez přidání cukru. Před přidáním kvasnic však v teplé vodě rozmíchejte 2-3 kila cukru na 100 litrů, přidejte do ovocného kvasu a pořádně promíchejte. Následně přidejte kvasnice podle pokynů.
Pokyny pro založení 25 litrů ovocného kvasu s přidáním cukru (18% obj. alkoholu):
Ovocný kvas dejte do 25-30 litrové čisté kvasné nádoby a přidejte 5 l vroucí vody. Následně přidejte 3 kg cukru a míchejte po dobu 2-3 minut, dokud se cukr nerozpustí a nechejte roztok vychladnout. Jakmile klesne teplota směsi na 50°C, přidejte enzymy a znovu dobře promíchejte.
Nechejte 2 hodiny odstát, aby se enzymy uchytily. Poté doplňte kvasnou nádobu studenou vodou a znovu dobře zamíchejte. Zjistěte jestli je teplota kvasu nižší než 25°C. Pokud ano, přidejte kvasnice a dobře promíchejte. Nádobu uzavřete a opatřete kvasnou zátkou (bublátorem).
Kvas nechejte kvasit po dobu 7-10 dnů při okolní teplotě kolem 20°C, dokud není kvasný proces ukončen (kvas přestane bublat).
UPOZORNĚNÍ: Pokud kvasnou nádobu neprodyšně uzavřete a neopatříte kvasnou zátkou, nádoba se může roztrhnout tlakem!
Dodržujte vždy 1/5 volného prostoru v kvasné nádobě! Pokud bude v nádobě více volného prostoru kvasnice, nebude kvas kvasit. Při menším volném prostoru se může naopak kvasná nádoba roztrhnout nebo kvas při bouřlivém kvašení vyteče z nádoby. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: sušené droždí, potravinářské kvasnice, stopové prvky vitamínů a minerálů
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT.
Více informací o turbo kvasnicích naleznete zde.
Podívejte se na tabulku cukernatosti ovoce a přípravu ovocných kvasů za pomocí enzymů a turbo kvasnic.