Úvod » Turbo kvasnice a kvasnice » Black Label kvasnice 14-17% - balení 1 kg (pro cukrový kvas)
Black Label kvasnice 14-17% pro cukerný kvas - balení 1 kg
Kvasnice Black Label jsou teplotně tolerantní turbo kvasnice, určené pro cukerný , ovocný kvas, melasa a obilný kvas.
* Standardní (malé balení) balení má 135 g. POZOR - veškeré návody a charakteristika produktu se vztahují k standardnímu balení!
Pokyny pro založení 25 litrů cukerného kvasu:
30 litrovou kvasnou nádobu vymyjte horkou vodou. Není nutné ji dezinfikovat - pouze pokud by byla silně znečištěná. Označte si na nádobě přesnou úroveň objemu 25 litrů (pokud nemá nádoba vlastní stupnici).
Do nádoby nalijte 5 litrů vařící vody a přidejte 6 kg cukru. Směs míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté doplňte směs studenou vodou (15-20°C) do objemu 25 litrů a dobře promíchejte, aby byl cukerný roztok stejnorodý v celém objemu. Výsledkem by mělo být 25 litrů směsi o teplotě 25-30°C (tato teplota je důležitá pro správné přidání kvasnic!)
Pokud má směs správnou teplotu, přidejte balení kvasnic a míchejte tak dlouho, dokud se kvasnice nerozpustí. Směs by měla mít mléčný vzhled bez viditelných hrudek. Poté nechejte směs kvasit při pokojové teplotě (nejlépe 20-25°C) po dobu 3-5 dní.
Směs je možné nechat kvasit i při okolní teplotě mezi 25 a 30°C, čímž se zrychlí doba kvašení (cca 2 dny), ale v kvasu se vytvoří více těkavých látek a přiboudlin. Při kvašení s okolní teplotou pod 18°C se naopak doba kvašení prodlouží na 7 dní.
Použití do ovocného kvasu: posypte povrch kvasu a řádně promíchejte.
Ukončení kvašení nastává když kvas přestane pracovat (bublat).
UPOZORNĚNÍ: Pokud kvasnou nádobu neprodyšně uzavřete a neopatříte kvasnou zátkou, nádoba se může roztrhnout tlakem!
Dodržujte vždy 1/5 volného prostoru v kvasné nádobě! Pokud bude v nádobě více volného prostoru kvasnice, nebude kvas kvasit. Při menším volném prostoru se může naopak kvasná nádoba roztrhnout nebo kvas při bouřlivém kvašení vyteče z nádoby. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Pokyny pro založení velkého objemu cukrového kvasu:
pro 100 litrů: 4 balení kvasnic, 32 kg cukru
pro 200 litrů: 8 balení kvasnic, 48 kg cukru
pro 250 litrů: 9 balení kvasnic, 60 kg cukru
pro 300 litrů: 10 balení kvasnic, 72 kg cukru
pro 350 litrů: 11 balení kvasnic, 84 kg cukru
pro 400 litrů: 12 balení kvasnic, 96 kg cukru
pro 450 litrů: 13 balení kvasnic, 108 kg cukru
pro 500 litrů: 14 balení kvasnic, 120 kg cukru
pro 600 litrů: 15 balení kvasnic, 144 kg cukru
pro 700 litrů: 16 balení kvasnic, 168 kg cukru
pro 800 litrů: 17 balení kvasnic, 192 kg cukru
pro 900 litrů: 18 balení kvasnic, 216 kg cukru
pro 1000 litrů: 19 balení kvasnic, 240 kg cukru
Pokyny pro založení velkého objemu ovocného kvasu:
Od 250 litrů kvasu se snižuje počet balení kvasnic, aby se zabránilo přehřátí kaše. Nechte kvas kvasit při pokojové teplotě 20-25 °C. Fermentační doba je 3 až 6 dní.
25 litrů kvasu: 0,5 balení kvasnic, 20 kg ovoce
50 litrů kvasu: 1 balení kvasnic, 40 kg ovoce
75 litrů kvasu: 1,5 balení kvasnic, 60 kg ovoce
100 litrů kvasu: 2 balení kvasnic, 80 kg ovoce
125 litrů kvasu: 2,5 balení kvasnic, 100 kg ovoce
150 litrů kvasu: 3 balení kvasnic, 120 kg ovoce
175 litrů kvasu: 3,5 balení kvasnic, 140 kg ovoce
200 litrů kvasu: 4 balení kvasnic, 160 kg ovoce
250 litrů kvasu: 4,5 balení kvasnic, 200 kg ovoce
300 litrů kvasu: 5 balení kvasnic, 240 kg ovoce
350 litrů kvasu: 5,5 balení kvasnic, 280 kg ovoce
400 litrů kvasu: 6 balení kvasnic, 320 kg ovoce
450 litrů kvasu: 6,5 balení kvasnic, 360 kg ovoce
500 litrů kvasu: 7 balení kvasnic, 400 kg ovoce
600 litrů kvasu: 7,5 balení kvasnic, 480 kg ovoce
700 litrů kvasu: 8 balení kvasnic, 560 kg ovoce
800 litrů kvasu: 8,5 balení kvasnic, 640 kg ovoce
900 litrů kvasu: 9 balení kvasnic, 720 kg ovoce
1000 litrů kvasu: 9,5 balení kvasnic, 800 kg ovoce
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: sušené droždí, potravinářské kvasnice, vitamíny a stopové prvky
Váha balení: 1 kg
Maximální doporučená dávka 3,6 g / l
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT!
Více informací o turbo kvasnicích naleznete zde.
Podívejte se na tabulku cukernatosti ovoce a přípravu ovocných kvasů za pomocí enzymů a turbo kvasnic.