Úvod » Příslušenství » Oechslemeter -20/+120° Oe, 25 cm
Oechslemeter -20/+120 (25 cm)
Oechslemeter je měřidlo, určené k měření cukernatosti vín, moštů i kvasů. Stupnice měřidla je rozdělena po 2° Oechsle, s referenční teplotou 20° C.
Oeschlemeter je jedním z nejdůležitějších nástrojů při výrobě alkoholu. Jeho stupnice měří hmotnosti vody a cukru v roztoku. Hustota vody je pouze 1,0 g/ml, zatímco cukr je výrazně těžší než voda, tedy má vyšší hustotu.
V průběhu fermentace se cukr přetváří na alkohol a hustota roztoku se snižuje. Předtím, než začne fermentace (kdy kapalina obsahuje hodně cukru) se hustoměr vznáší v roztoku a ukazuje vysokou hodnotu (bílá stupnice). S průběhem fermentace hustoměr v roztoku postupně klesá. Jeden stupeň na Oechslemetru se rovná 2,7 g nevykvašeného cukru v litru měřeného roztoku.
Konec nebo vrchol fermentace poznáte tak, že Oechslemeter zobrazí hodnotu „0“ nebo se jí blíží. Pokud připravujete cukerný kvas podle návodů uvedených u Turbo kvasnic, měl by Oechslemeter ukazovat po rozmíchání cukru ve vodě hodnotu 90.
Množství cukru použitého k výrobě vína nebo piva rozhoduje o konečném množství alkoholu, které bude nápoj na konci fermentace mít. Čím více cukru použijete, tím silnější nápoj získáte.
Kdy jej použít:
- před kvašením
- při určování cukernatosti kvasu
- během fermentace (kvašení)
- při kontrole procesu fermentace
- po fermentaci
- chcete-li zjistit, zda je fermentace dokončena
- pro přibližné stanovení obsahu alkoholu v kvasu
Materiál: sklo
Váha: 45 g
JAK SE OECHSLEMETER POUŽÍVÁ:
Roztok určený k měření nalijte do čistého odměrného válce a vložte do něj Oeschlemeter tak, aby plaval. Několikrát jej ponořte, aby měření neovlivňovaly bubliny a také dejte pozor, aby se Oeschlemeter nelepil na stěny odměrného válce.
Výsledek měření se poté rozbrazí na stupnici Oeschlemetru. Rozsah stupnice je od -20° Oe (černá část stupnice) do +120° Oe (bílá část stupnice).
Ideálně by měl mít měřený roztok teplotu 20° C. Za každých 5° C, které překročí tuto teplotu přičtěte k naměřenému výsledku hodnotu 1, a naopak. Rozdíl teplot v rozmezí ± 5° C je v toleranci.
Příklad:
* Měříme roztok o teplotě 27° C. Oeschlemeter ukazuje hodnotu 76° Oe. Tedy přičteme hodnotu 1 a konečným výsledkem je 77° Oe.
* Měříme roztok o teplotě 14° C. Oeschlemeter ukazuje hodnotu 76° Oe. Tedy odečteme hodnotu 1 a konečným výsledkem je 75° Oe.
PODMÍNKY PRO MĚŘENÍ S OECHSLEMETREM:
Před měřením roztoku se ujistěte, že jsou všechny jeho složky (především cukr) řádně rozmíchány, aby byl roztok v celém objemu stejný.
Správnost měření Oeschlemeteru zjistíte tak, že jej vložíte do odměrného válce s vodou o teplotě 20° C - pokud bude zobrazená hodnota na stupnici "0", Oeschlemeter měří správně.
Konec kvasného procesu poznáte tak, že bude Oeschlemetr ukazovat hodnotu "0" či nižší. Jako kontrolu využijte dvojí měření s odstupem 2 dnů - obě naměřené hodnoty by měly být stejné.
Hodnoty °Oe jednotlivých druhů vína:
Chcete-li vyrobit silné víno, hladina alkoholu by měla být mezi 14-16%. To znamená, že by měl Oeschlemeter zobrazovat hodnotu mezi 105-120° Oe.
Lehká vína:
Červené víno +5 až 0° Oe
Bílé víno 0 až +5° Oe
Růžové víno -2 až +3° Oe
Těžká vína:
Bílý vermut +10 až +20° Oe
Červený vermut +15 až +30° Oe
Sherry +10 až +25° Oe
Portské víno +15 až +35° Oe
Muškát +25 až +35° Oe
Madeira +20 až +25° Oe
Suchá či sladká vína:
Suché -7 až -2° Oe
Polosuché -2 až +2° Oe
Sladké +2 až +7° Oe
Sladší +10 až +35° Oe