Úvod » Turbo kvasnice a kvasnice » Alcotec Turbo kvasnice 48 hodin 14-20% (pro cukerný kvas)
Turbo kvasnice Alcotec 48 hodin 14-20% pro cukerný kvas
Turbo kvasnice Alcotec 48 hodin jsou teplotně tolerantní kvasnice, vhodné pro kvas na cukrové bázi.
Fermentace s kvasnicemi Alcotec je velmi čistá, ale při vyšších teplotách produkuje hodně přiboudlin. Kvasnice Alcotec 48 v kvasu snadno vyprodukují 18% alkoholu, a pokud budete při kvašení udržovat okolní teplotu mezi 20-25°C, vyprodukují až 20% alkoholu.
Pokyny pro založení 25 litrů cukrového kvasu za 48 hodin (14% obj. alkoholu):
Nasypte 6 kg cukru do 8 litrů teplé vody a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté směs doplňte studenou vodou do objemu 25 litrů a řádně promíchejte. Teplota cukerné směsi musí být pod 30°C. Pokud tomu tak je, nasypte do směsi balení kvasnic a míchejte, dokud se kvasnice zcela nerozpustí.
Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a osaďte kvasnou zátkou. Za 48 hodin by měl být kvas hotový s obsahem alkoholu 14% .
Pokyny pro založení 25 litrů cukrového kvasu za 120 hodin (20% obj. alkoholu):
Nasypte 8 kg cukru do 8 litrů teplé vody a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté směs doplňte studenou vodou do objemu 25 litrů a řádně promíchejte. Teplota cukerné směsi musí být pod 30°C. Pokud tomu tak je, nasypte do směsi balení kvasnic a míchejte, dokud se kvasnice zcela nerozpustí.
Kvasnou nádobu hermeticky uzavřete a osaďte kvasnou zátkou. Za 120 hodin (5 dní) by měl být kvas hotový s obsahem alkoholu 20%
POZOR! Pro čisté kvašení musí být okolní teplota vzduchu max. 30°C!
Použití do ovocného kvasu: posypte povrch kvasu a řádně promíchejte.
Tip pro maximální obsah alkoholu a nejvyšší kvalitu kvasu:
Nádobu uzavřete, opatřete kvasnou zátkou (bublátorem) a nechejte kvasit při 19-23°C okolní teploty po dobu 10-14 dnů.
Tip pro nejrychlejší výsledky:
Nádobu uzavřete, opatřete kvasnou zátkou (bublátorem) a nechejte kvasit při 20-30°C okolní teploty po dobu 2-7 dní. Ukončení kvašení nastává když kvas přestane pracovat (bublat).
Doba kvašení v závislosti na přidaném cukru:
- přidání 6 kg cukru a okolní teplota 20°C = 2 dny kvašení / teplota 30°C = 1-2 dny kvašení 14%
- přidání 7 kg cukru a okolní teplota 20°C = 4 dny kvašení / teplota 30°C = 2-3 dny kvašení 17%
- přidání 8 kg cukru a okolní teplota 20°C = 7 dní kvašení / teplota 30°C = 4-5 dny kvašení 19%
UPOZORNĚNÍ:Pokud kvasnou nádobu neprodyšně uzavřete a neopatříte kvasnou zátkou, nádoba se může roztrhnout tlakem!
Dodržujte vždy 1/5 volného prostoru v kvasné nádobě! Pokud bude v nádobě více volného prostoru kvasnice, nebude kvas kvasit. Při menším volném prostoru se může naopak kvasná nádoba roztrhnout nebo kvas při bouřlivém kvašení vyteče z nádoby. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: sušené droždí, potravinářské kvasnice, vitamíny a stopové prvky
Výrobce: UK
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT!
Více informací o turbo kvasnicích naleznete zde.
Podívejte se na tabulku cukernatosti ovoce a přípravu ovocných kvasů za pomocí enzymů a turbo kvasnic.