Úvod » Turbo kvasnice a kvasnice » Výhodné balení kvasnic » COOBRA 6 Magnum Turbo kvasnice 16% balení 10 kusů
COOBRA 6 Magnum Turbo kvasnice 16% pro cukerný kvas (10 kusů)
Kvasnice COOBRA 6 Magnum jsou teplotně tolerantní kvasnice, vhodné pro kvas na cukrové bázi, ale i pro ovocné kvasy.
Pokyny pro založení 25 litrů cukrového kvasu (16% obj. alkoholu):
6 kg cukru rozpusťte ve 21 litrech teplé vody a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté doplňte roztok do objemu 25 litrů studenou vodou a míchejte alespoň 1 minutu.
Teplota roztoku musí být do 30°C (pro nejlepší výsledek) nebo do 25°C (pro čistější alkohol). Pokud je teplota správná, přidejte balení kvasnic a míchejte, dokud se kvasnice zcela nerozpustí.
Použití do ovocného kvasu: posypte povrch kvasu a řádně promíchejte.
Tip pro maximální obsah alkoholu a nejvyšší kvalitu kvasu:
Nádobu uzavřete, opatřete kvasnou zátkou (bublátorem) a nechejte kvasit při 20-23°C okolní teploty po dobu 10 dnů.
Tip pro nejrychlejší výsledky:
Nádobu uzavřete, opatřete kvasnou zátkou (bublátorem) a nechejte kvasit při 24-27°C okolní teploty po dobu 2-3 dní (POZOR! Kvasnice odumřou, pokud překročí okolní teplota 27°C! Nepřipravujte více než 25 litrů kvasu v jedné dávce!) Ukončení kvašení nastává, když kvas přestane pracovat (bublat).
UPOZORNĚNÍ:Pokud kvasnou nádobu neprodyšně uzavřete a neopatříte kvasnou zátkou, nádoba se může roztrhnout tlakem!
Dodržujte vždy 1/5 volného prostoru v kvasné nádobě! Pokud bude v nádobě více volného prostoru kvasnice, nebude kvas kvasit. Při menším volném prostoru se může naopak kvasná nádoba roztrhnout nebo kvas při bouřlivém kvašení vyteče z nádoby. Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Velkoobjemové zakládání kvasů:
Objem kvasu | Množství vody/teplota | Množství cukru | Množství balení kvasnic | Teplota kvašení |
25 litrů 200 litrů 500 litrů |
21 litrů / 30°C 170 litrů / 20°C 425 litrů / 20°C |
6 kg 48 kg 120 kg |
1 8 15 |
20-30°C 10-25°C 10-20°C |
Dávkování cukru pro založení 100 l ovocného kvasu:
Do ovocného kvasu se přidávají 2-4 kg rozpuštěného cukru na 100 litrů kvasu.
Cukr rozpusťte ve vodě a ujistěte se, že je teplota roztoku nižší než 30°C. Poté do cukrového roztoku přidejte balení kvasnic, pořádně promíchejte, aby se kvasnice zcela rozpustily a nechejte 20 minut odstát. Takto připravený roztok přidejte do kvasu a znovu řádně promíchejte.
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: sušené droždí, potravinářské kvasnice, stopové prvky vitamínů a minerálů
Váha balení: 115 gramů
Výrobce: CBF DRINKIT
Země původu: Švédsko
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT!
Více informací o turbo kvasnicích naleznete zde.
Podívejte se na tabulku cukernatosti ovoce a přípravu ovocných kvasů za pomocí enzymů a turbo kvasnic.