Úvod » Turbo kvasnice a kvasnice » Kvasnice Vodka pro 20-25 l (14.5%)
Kvasnice Vodka 14,5% pro obilný, bramborový a cukerný kvas
Kvasnice Vodka 14,5% jsou speciálně vybrané čisté kvasnice s kmeny vodky, s přídavkem amyloglukosidázy a základních minerálů a živin, které obilné kvasy neobsahují. Byly vyvinuty k výrobě velmi kvalitní vodky ze všech obilných kvasů. Díky těmto kvasnicím vytěžíte z kvasu maximum, a to bez zbytkových živin a minerálů.
Přidáním těchto kvasnic dosáhne obilný kvas vysoce čistého, rychlého a teplotně tolerantního kvašení s hodnotou až 14.5% alkoholu. Výsledkem bude prvotřídní vodka.
Hlavním účelem Vodka kvasnic je kvašení obilné nebo bramborové maše. Můžou však být dobře použity i do čistě cukrového kvasu.
Pokyny pro založení 25 litrů obilného/bramborového kvasu:
Kvasnice přidejte do 25 litrů obilného nebo bramborového kvasu a pořádně promíchejte. Doba kvašení je mezi 7- 10 dny.
Pokyny pro založení 25 litrů cukrového kvasu:
8 kg cukru rozmíchejte v 10 litrech vody. Až se všechen cukr rozpustí, dolijte vodou do objemu 25 litrů. Zkontrolujte teplotu směsi - měla by mít ideálně 25°C. Následně přidejte kvasnice a po 1 minutu směs míchejte.
UPOZORNĚNÍ: Nikdy neukládejte 25 litrů cukrového kvasu do větší nádoby než 30 litrů. Kvasnice vám můžou zahynout a kvas nebude kvasit!!! Dodržujte teplotu uvedenou v návodu!
Skladování: Originální balení skladujte v chladničce. Otevřené balení skladujte v chladničce po dobu max. 3 měsíců.
Složení: sušené droždí, potravinářské kvasnice, vitamíny a stopové prvky
Váha balení: 80 gramů
TRIK PRO ZVÝŠENÍ KVALITY:
Když je rmut kompletně zfermentován (kontrola hustoměrem), počkejte, až je úplně čirý. Potom odčerpejte rmut pomocí násosky (odtahovací trubky), ale všechny kvasinky a nečistoty ponechte ve fermentační nádobě. Tímto docílíte velmi čirého rmutu bez příměsi kvasinek při destilaci.
Rmut by se měl vyčistit sám za jeden až dva dny. Čištění však lze urychlit přidáním čiřících prostředků nebo umístěním rmutu na chladné místo. Je-li rmut zakalený, vzniká špatná příchuť tím, že se zákal zahřeje při kontaktu s ohřívacím tělesem. Vzniku hořké chuti zabráníte tak, že použijete velmi čistý rmut.
Šetrnějším zahříváním, například přidáním Raschigových kroužků do ohřívače lze omezit hořkou příchuť. Ta může být potlačena i zahříváním pomocí horké vody přes plášť varného kotle. Je to princip vodní lázně s ohřevem pomocí dvouplášťové nádoby. Rmut je ohříván horkou vodou a nikoliv přímo zdrojem tepla.
Všeobecně však platí - POUŽIJTE CO NEJČISTŠÍ RMUT!