Úvod » Enzymy a čiřídla na kvas » Kompletní enzymy na obilniny
Kompletní enzymy na obiloviny - enzymy pro přeměnu škrobu a jeho zcukernatění (Update 23.01.2020)
Tyto enzymy se aplikují do založeného kvasu před přidáním kvasnic a jejich úkolem je přeměna škrobů v obilninách do tekutého stavu a jejich následné zcukernatění.
Balení vystačí na 100 kg obilnin, kukuřice, brambor či jiných škrobových plodin.
Obsah balení:
1) Enzym TERMAMYL SC DS - 25 ml
2) Enzym SACZYM PLUS - 50 ml
1) Použití enzymu TERMAMYL SC DC:
TERMAMYL SC DC je alfa-amyláza v tekutém stavu a používá se na přeměnu škrobu do tekutého stavu. Optimální podmínky pro působení tohoto enzymu:
- teplota 80-85°C
- pH = 5,2 - 6,0
POSTUP:
Enzym se dávkuje v množství 25 ml / 100 kg plodiny.
Založený kvas (bez kvasnic) ohřejte na 85°C, přidejte enzym TERMAMYL SC a při této teplotě směs udržujte asi 1-1,5 hodiny. Poté nechejte směs vychladnout na teplotu 60-63°C.
2) Použití enzymu SACZYME PLUS:
SACZYME PLUS je amyloglukosidáza a používá se ke zcukernatění škrobu. Konečným produktem tohoto procesu je glukóza, a proto je kvašení rychlejší.
Optimální podmínky pro působení tohoto enzymu:
- teplota 60-63°C
- pH = 4,5
POSTUP:
Enzym SACZYME PLUS se dávkuje v množství 40 ml / 100 kg plodiny.
Do směsi vychladlé na teplotu 60-63°C vmíchejte enzym SACZYME PLUS a při této teplotě ji udržujte ideálně 1 hodinu. Poté nechejte směs vychladnout na teplotu potřebnou pro přidání kvasnic (cca 24°C).
Hodnoty průběhu zcukernatění po dobu tepelné úpravy:
10 min / 20% zcukernatění
20 min / 50% zcukernatění
30 min / 60% zcukernatění
40 min / 70% zcukernatění
60 min / 100% zcukernatění
Postup použití enzymů při tzv. studeném zcukernatění:
Obilí (nebo jinou plodinu) rozmělněte ve válcové stolici nebo šrotovníku tak, aby byla výsledná zrnitost šrotu menší než 0,5 mm. Můžete mlít suchou i mokrou cestou (voda, kterou při mokrém mletí přidáváte by měla mít teplotu maximálně 55°C).
Do připravené suspenze přidejte enzym TERMAMYL SC DC a následně ji ohřejte na 80-85°C. Při této teplotě směs udržujte po dobu 1-1,5 hodiny. Poté suspenzi nechejte ochladit na 60-63°C, přidejte enzym SACZYME a teplotu 60-63°C udržujte po 1 hodinu.
Následně nechejte suspenzi vychladnout na teplotu potřebnou pro přidání kvasnic.
Skladování: Skladujte při teplotě do 10°C po dobu max. 24 měsíců
Země původu: Norsko